Bir Fikrim var

Bir Fikrim var " Katlanır çok amaçlı Bahçe ve Kamp Aletleri"

Katlanır çok amaçlı Bahçe ve Kamp Aletleri  170 Projeden ilk 9. Oldu 

Tarih:17.04.2019

Yer: Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu

 

26.04.2019 347

Haber Başlığı

Bir Fikrim var " Katlanır çok amaçlı Bahçe ve Kamp Aletleri"

Tarih

17.04.2019

Yer

Edirne Ticaret Sanayi Odası Toplantı Salonu

 

Kısa İçerik

Katlanır çok amaçlı Bahçe ve Kamp Aletleri  170 Projeden ilk 9. Oldu

Kimler

 

AMP 11/B: Batuhan Aslan

AMP 11/B: Ayberk Tuna

Metal Teknolojileri Alan Şefi:Sadi Kiremitçi

PROJENİN ADI                   : Katlanır, Çok Amaçlı Bahçe ve Kamp Aletleri

PROJENİN KONUSU         :Evde, arabada çok az yer kaplayan, gerektiğinde bahçe işlerinde toprağı çapalama, kazma, atma,  otları, yaprakları toplama ve atma işlemlerini yapabilmektir. Kamp ve piknik için gidildiğinde de aynı işlemler için kullanmaktır.

PROJENİN TÜRÜ                : Proje model geliştirme türünü kapsamaktadır.

PROJENİN AMACI             : Proje ile evde, arabada az yer kaplayan, katlanır, çok amaçlı bahçe işlerinde, kamp ve piknik yerlerinde toprağı kürek ile kazma, toprağı çapalama, toprağı kazma ile kazma, ot ve yaprakları toplama, toplanan ot ve yaprakları atabilen aletleri tasarlayabilmek. Alan atölyesinde imalatını yaparak, çevremizde kullanımını yaygınlaştıracak örnek aletin yapılmasını sağlamak.

POROJE İÇİN GEREKEN MALZEMELER: Projenin yapımı için aşağıdaki malzemeler gereklidir:

  • Kürek için 1,5 mm. DKP sac
  • Kazma için 1,5 mm DKP sac
  • Kazma ve kürek için M18 vida 1 adet
  • Kazma ve kürek için M6 vida 1adet
  • Diğren için çap 8 mm çubuk demir 1,5 metre
  • Diğren için çap 6 mm bilye 13 adet
  • Diğren için ,5 mm DKP sac
  • Tırmık için Çap 4 mm tel 6 metre
  • Tırmık için çap 6 mm bilye 13 adet
  • Tırmık için 1,5 mm DKP sac
  • Tırmık ve diğren için M18 vida 1 adet
  • Tırmık ve diğren için M 6 vida 1 adet
  • Sap için 1'' boru 1,10 metre
  • Sap için altı köşe başlı somun M18*2,5 2 adet
  • Sap için altı köşe başlı cıvata M18*2,5*48 1 adet
  • Boru altına M20 pul rondela
  • 1 adet boya fırçası
  • ½ kg yağlı boya
  • ½ kg selülozik tiner

 

PROJENİN YÜRÜTÜLÜŞ SÜREÇLERİ:

  • "Bir Fikrim Var " Proje fikrinin oluşturulması için gerekli araştırmalar yapılmış. Bahçe işlerinde, kamp ve piknik yapılan yerlerde ihtiyaç halinde toprağı kazmak, toprağı çapalamak, toprağı kürek ile kazıp atmak, yaprak ve otları tel tırmık ile toplamak ve diğren ile toplanan ot ve yaprakları atan bahçe aletleri incelenmiştir. Toprağı kazma, çapalama, atma, ot ve yaprakları toplayıp, atan aletleri bir araya getirilmesi planlanmıştır. Az yer kaplayan, sökülebilen, değiştirebilen bahçe ve piknik, kamp aletlerini bir arada toplayan bir sistem düşünülmüştür.
  • Projenin tasarım aşamasına geçilmiş. Tasarım için aletlerin kullanılabilirliği ön planda tutulmuştur. Ayrıca yapılacak projedeki aletlerin sökülüp takılması, birbirleri ile uyum içinde olması ve az yer kaplamasına dikkat edilmiştir. Aletlerin estetik ve ergonomik olmasına dikkat edilmiştir. Aletlerin bahçe işlerinde toprağı kazabilecek, toprağı çapalayacak, kazılan toprağı atabilecek olmasına dikkat edilmiştir. Tel tırmık kısmıyla bahçede istenmeyen ot ve ağaç yapraklarının güzelce toplanmasını sağlayacak tırmık yapısı tasarlanmıştır. Diğren kısmı ile toplanan yabancı ot ve ağaç yapraklarının el arabasına dolduracak tarzda olması tasarlanmıştır.
  • Kullanılacak malzemeler belirlenmiştir. Bunlar yukarıda ayrıntılı olarak yazılmıştır. Kullanılacak malzemelerin özelliklerinin yapılacak işe uygun olmasına dikkat edilmiştir. Malzemelerin imalat işlemi sırasında delik delinebilecek, kesilebilecek, kaynak yapılabilecek özellikte olmasına özen gösterilmiştir.
  • Projenin yapılacağı Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Atölyesindeki makineler belirlenmiştir. Projenin yapımı sırasında 1" boruyu kesmek için daire testere makinesi, çap 8mm, çap 6mm çubuk demirleri kesmek için kollu makas, sac malzemeler kesmek için giyotin makas kullanılacaktır. Diğrenin uç kısımlarının konikleştirilmesi ve küreğe şekil verme işlemi için tavlama demirci ocaklarında yapılacaktır. Delik delme işlemleri matkap tezgahında yapılacaktır. Bükme işlemleri için mengenelerden faydalanılacaktır. Parçaların birleştirilmesi için elektrik ark kaynağı yapılacaktır. Parçaların temizlenmesi spiral taş ve zımpara taşından yararlanılacaktır.
  • Projede kullanılacak el aletleri belirlenmiştir. Bükme işlemlerinde çekiçlerden faydalanılacaktır. Markalama işlemleri kırmızı kalem ve çizeceklerle yapılacaktır.  Ölçüler metre ve çelik cetvel kullanılarak yapılacaktır. Malzemelerin temizlenmesinde tel fırça, zımpara  ve eğeler kullanılacaktır. Boyama işlemi fırça ile yapılacaktır.
  • Malzemeler tedarik edilip, projenin yapım aşamasına geçilmiştir. İlk önce kürek, kazma ve diğer sac parçaların markalaması yapılmıştır. Sac parçaların gerekli yerlerinden boşaltmalar yapılmıştır. Kürek şeklini aldıktan sonra ocakta tavlanıp, tahta üzerine konulan sac parça üzerine boru konularak vurulmak suretiyle küreğe iz yapılmıştır. Daha sonra ayakla basılacak yer çekiç yardımıyla bükülmüştür. Kazma için markalanan sac alınarak, çekiç ve boru yardımıyla kazma şekli verilmiştir. Kazma ve kürek birbirine alıştırılarak çalışması sağlanmıştır. Kürek ve kazmanın uygun yerlerinden çap 6,5mm olan matkapla matkap tezgahında delinmiştir. M 18 cıvatanın baş kısmı çap 6,5 mm matkapla delinmiştir.  Kürek, kazma M18 cıvata ve M6 vida ile birleştirilmesi yapılmıştır. Sistemin çalışması sağlanmıştır. 1" çapındaki boru 55cm uzunluğunda iki adet daire testerede kesilmiştir. Kesilen parçalar zımpara taşında çapakları alınmıştır. Borunun birinin iki ucuna içten altı köşe başlı somunlar kaynatılmıştır. Diğer borunun bir ucu yuvarlaklaştırılmış. Diğer ucuna ise altı köşe başlı M18 cıvata kaynatılmıştır. Daha sonra borular birbirine alıştırılarak uc uca eklemesi yapılmıştır. Eklenen borular kürek, çapa ve kazma olarak denenerek çalışması sağlanmıştır. Yaprak toplama tırmığı için çapı 4 mm olan çubuk teller kolu makasta kesilmiştir. Kesilen çubuk teller bir ucundan 6 cm mengenede çekiç yardımıyla bükülmüştür. Bükülen teller diğer ucundan sac parçaya elektrik ark kaynağı ile birleştirilmiştir. Tırmık şeklini alan çubuk tellerin ucuna yaprakları delmemesi için çapı 6mm olan bilyeler kaynatılmıştır. Kaynak yerlerinin temizliği eğeler ile yapılmıştır. Diğren için çapı 8mm olan çubuk demirler ölçüsünde kollu makasta kesilmiştir. Kesilen çubuk demirler demirci ocaklarında bir uçları konikleştirilmiştir. Daha sonra diğren şekline uygun olarak elektrik ark kaynağı ile kaynatılmıştır. Konik uçlarına çapı 6mm olan bilyeler kaynatılmıştır. Diğren açısına uygun olarak mengeneye bağlanarak bükülmüştür. Kaynak ve ek yerlerinin temizliği zımpara taşı ve eğeler ile yapılmıştır. Diğren ve tırmık bir birine alıştırılmıştır. Uygun yerlerinden çapı 6,5mm olan matkapla matkap tezgahında delinmiştir. M 18 cıvatanın baş kısmı çap 6,5 mm matkapla delinmiştir.  Tırmık ve diğrenin M18 cıvata ve M6 vida ile birleştirilmesi yapılmıştır. Yapılan parçaların uyum içinde çalışması sağlanmıştır.  Tüm parçalar spiral taş, zımpra taşı, zımpara kağıtları ve eğe ile temizlenerek boyaya hazır hale getirilmiştir. Boya selülozik tiner ile inceltilerek, iş parçaları fırça yardımıyla boyanarak kullanılır hale getirilmiştir.
  • Projenin amacı doğrultusunda parça kazma şekline getirilip kazma işlemi yapılmış başarılı sonuç alınmıştır. Çapa şekline getirilerek toprağı kazma işlemi yapılmış ve iyi netice alınmıştır. Kürek şekline getirilerek toprak kazılarak atılmıştır. Tırmık şekline getirilerek bahçedeki yapraklar toplanmıştır. Diğren şekline getirilerek toplanan yapraklar el arabasına doldurulmuştur. İş bitiminde sökülebilen parçalar sökülerek, katlanabilen parçalar katlanarak toplanmıştır.  Bahçe aletleri çok az yer kaplayarak çok çeşitli iş yapmıştır. Proje ile alanımız atölyesinde çevremizde kullanımını yaygınlaştıracak örnek aletlerin imalatı yapılmıştır. Yapılan alet ile bahçeli evlerin bahçe işlerinde, pikniğe ve kamp için gidildiğinde aletlerin özeliklerine göre iş yapabilecektir. En önemlisi az yer kaplamaktadır.

 

PROJENİN LİTERATÜRE KATKISI:

Yapmış olduğumuz projenin tekli veya ikili kullanımları mevcuttur. Yaptığımız proje ile bahçeyi kürekle kazmak, kazılan toprağı atmak, toprağı çapalamak, toprağı kazma kısmı ile kazmak, yabancı ot ve ağaç yapraklarını toplamak, toplanan ot ve yaprakları atmak ve el arabasına doldurmak mümkündür.

Projeyi meydana getiren aletlerin sökülüp takılır olması, az yer kaplaması, iş bitiminde arabada ve evlerin depolarında az yer kaplaması kullanışlı hale getirmektedir.

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

            Evleri bahçeli olan insanların bahçelerinde kullanmaları hedeflenmektedir. Piknik ve kamp için gidildiğinde aletlerin kullanılması ve kullanıcılarına fayda sağlaması için yapılmıştır.

 

PROJENİN PAYDAŞLARI            :

            Projenin yürütülmesi ve yapım aşamalarında Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi atölyesindeki makine parkı, alet ve gereçlerinden faydalanılmıştır.

 

 

TAHMİNİ TAMAMLAMA SÜRESİ:

            Projenin tahmini yapım süresi 1 gündür.

26-04-201926-04-201926-04-201926-04-201926-04-201926-04-201926-04-2019